image002
Arta de a-ţi îmbrăca magazinul
22 februarie 2016
selec
Citate celebre despre negociere
16 martie 2016

Roboţii vorbitori resurse non umane de care ar trebui oare, să ne fie frică?

a1

Japonia ţara invenţiilor pe care putem uneori să le numim bizare dacă ne gândim doar la Chindōgu, arta de a inventa gadgeturi, unele total nefolositoare, altele ingenioase precum cocktail shaker, papucii de şters praf, sau toaleta muzicală high tech, este campioană şi atunci când vine vorba de roboţi.

Nao un humanoid micuţ, dar care vorbeşte 19 limbi străine este deja angajat încă de anul trecut la cea mai mare bancă din Japonia, Mitsubishi UFJ Financial Group, şi oferă informaţii bancare clienţilor. Mai mult el poate analiza emoţiile acestora pe baza expresiilor faciale şi a tonului vocii, tocmai pentru a se descurca în faţa celor mai dificili clienţi.

Roboţii au pătruns şi în industria hotelieră. Nu demult la Nagasaki şi-a deschis porţile primul hotel din lume deservit aproape în întregime de roboţi. Cei 10 roboţi umanoizi de la Henn-na Hotel întâmpină oaspeţii, îi conduc în cameră, stochează bagajele sau fac curăţenie. Datorită senzorilor interni, ” viziune omnidirecţională” şi inteligenţei artificiale adaptive cu care sunt dotaţi, aceştia menţin contactul vizual, clipesc, respiră şi sunt programaţi să înveţe şi să-şi modeleze comportamentul în funcţie de răspunsurile clienţilor.

Picture4

În Japonia, multe restaurante au deja roboţi în rândurile personalului angajat, iar aceste maşini umanoide ar pute fi folosite în curând în serviciul de ajutorare al bătrânilor sau al copiilor cu handicap. Stanley Qubit deja poate fi angajat în acest sens, iar din martie Robi cu al său vehicul Robikuru este disponibil pentru a deveni partener de joacă, enterteiner sau gazadă a unor evenimente, emisuni etc. Chris Middleton iată se numără printre puţinele persoane din UK care are un Stanley Qubit robot umanoid next-gen Nao- 25.

 

adr1

Este minunat că roboţii ar putea prelua multe sarcini banale sau laborioase care ar face viaţa oamenilor mai uşoară, dar se pune întrebarea dacă astfel, oamenii vor fi concediaţi de maşini sau poate, cine ştie, chiar ameninţaţi de ele în viitorul nu prea îndepărtat. La urma urmei, roboţii sunt utilizaţi deja din ce în ce mai mult în producţia industrială şi în casele noastre, în timp ce armata, experimentează roboţi autonomi sau bazaţi pe tehnologia swarm, care pot produce comportamente emergente complexe.